work

Serious Fun and Games

Bandai hired Blitz to design their 41,475 SF office space in Santa Clara, California. The goal is to reflect the energetic and playful nature of their company while creating dynamic meeting spaces that would accommodate their various creative teams.

This vision was a driving force in the design of their new headquarters. So for their new office, we built upon their mission to deliver straightforward and streamlined financial innovation to its clients through the use of clean, clear, and sophisticated materiality. The overarching design concept centers around a theme of journey, discovery and team collaboration.

BANDAI

LOCATION
santa clara, california
SIZE
41,475 SF
SCOPE
architecture
interior design
furniture design
lighting design

We presented Blitz with a challenging program and complex list of design requirements. The Blitz team looked for interesting ways to solve those challenges. The pavilions in particular provided fun and dynamic central meeting spaces that not only work well but look awesome. ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

HANS LUI, DIRECTOR, OPERATIONS & APPLICATIONS, BANDAI NAMCO

A key project challenge was accommodating a large number of conference rooms and other programmatic requirements into the floor plate without feeling overcrowded or disconnected.

Taking inspiration from Bandaiʼs roots, the conceptual framework and programmatic layout for the space plan borrows largely from Pac-Man game design with multiple pathways through, and around the space, creating intersections and collision points where people can meet.

The collision points are concentrated in the center of the plan as a series of meeting pavilions inspired by contemporary Japanese residential design. The three pavilions are the anchor for the space and provide an organizational element to the overall project. The pavilions also house the building mechanical systems and create an acoustical separation from the large noise making equipment. Playfully over-scaled and hyper-saturated, the pavilions emphasize a heightened otherworldly-ness evocative of a video game universe.

Pixelation is a another theme in the project and this is revealed through various finishes in the project. The outsides of the pavilions tend to be fairly serious and are represented in neutral colors of white, light grey, and charcoal. In contrast, the interiors of the same rooms burst with multi-colored pixels to provide an element of whimsy and surprise.

The conference room pavilions encourage staff to “meet in the middle” and reinforce the social nature of the office.

In an effort to provide amenity space to each employee, the workstations are located at the perimeter of the office and provide each user with access to daylight and views. The workstation spaces are divided up by teams that each require specialized spaces to fit their needs. It was important that the teams have a defined area of work without feeling siloed. Small booths and informal work areas designed to blur the distinction between team areas encourage staff to work anywhere.

do you love it?

we think you might like these stories too

Bandai

Project Details +

Project Details -

LOCATION

san clara, california

SIZE

41,475 SF

SCOPE

architecture
interior design
furniture design
lighting design

Bandai hired Blitz to design their 41,475 SF office space in Santa Clara, California. The goal is to reflect the energetic and playful nature of their company while creating dynamic meeting spaces that would accommodate their various creative teams.

This vision was a driving force in the design of their new headquarters. So for their new office, we built upon their mission to deliver straightforward and streamlined financial innovation to its clients through the use of clean, clear, and sophisticated materiality. The overarching design concept centers around a theme of journey, discovery and team collaboration.

/We presented Blitz with a challenging program and complex list of design requirements. The Blitz team looked for interesting ways to solve those challenges. The pavilions in particular provided fun and dynamic central meeting spaces that not only work well but look awesome. /​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

HANS LUI, DIRECTOR, OPERATIONS & APPLICATIONS, BANDAI NAMCO

A key project challenge was accommodating a large number of conference rooms and other programmatic requirements into the floor plate without feeling overcrowded or disconnected.

Taking inspiration from Bandaiʼs roots, the conceptual framework and programmatic layout for the space plan borrows largely from Pac-Man game design with multiple pathways through, and around the space, creating intersections and collision points where people can meet.

The collision points are concentrated in the center of the plan as a series of meeting pavilions inspired by contemporary Japanese residential design. The three pavilions are the anchor for the space and provide an organizational element to the overall project. The pavilions also house the building mechanical systems and create an acoustical separation from the large noise making equipment. Playfully over-scaled and hyper-saturated, the pavilions emphasize a heightened otherworldly-ness evocative of a video game universe.

Pixelation is a another theme in the project and this is revealed through various finishes in the project. The outsides of the pavilions tend to be fairly serious and are represented in neutral colors of white, light grey, and charcoal. In contrast, the interiors of the same rooms burst with multi-colored pixels to provide an element of whimsy and surprise.

The conference room pavilions encourage staff to “meet in the middle” and reinforce the social nature of the office.

In an effort to provide amenity space to each employee, the workstations are located at the perimeter of the office and provide each user with access to daylight and views. The workstation spaces are divided up by teams that each require specialized spaces to fit their needs. It was important that the teams have a defined area of work without feeling siloed. Small booths and informal work areas designed to blur the distinction between team areas encourage staff to work anywhere.

Do you love it?

We think you might like these stories too.

SF

415.525.9179

435 JACKSON STREET

SAN FRANCISCO, CA 94111

LA

310.343.5856

2633 FAIRFAX AVENUE

CULVER CITY, CA 90232

DENVER

720.370.1618

1800 WAZEE STREET, SUITE 363
DENVER, CO 80202

© 2020 BLITZ

SF

415.525.9179

435 JACKSON STREET

SAN FRANCISCO, CA 94111

LA

310.343.5856

2633 FAIRFAX AVENUE

CULVER CITY, CA 90232

DENVER

720.370.1618

1800 WAZEE STREET, SUITE 363

DENVER, CO 80202

© 2020 BLITZ