work

Celebrating The Craft of a Construction Giant

Blitz’s redesign of the Webcor HQ marks an important milestone for Webcor, showcasing its craftsmanship, transparent culture, and commitment to sustainable building practices.

The design firm was tasked with creating opportunities for collaboration in a unified office experience, reducing spatial hierarchies, maximizing daylight and views for all users, and showcasing Webcorʼs craft and identity.


WEBCOR BUILDERS

LOCATION
san francisco,
california
SIZE
18,200 SF
SCOPE
architecture
interior design
furniture design
lighting design
environmental
graphics
CERTIFICATIONS
LEED Silver
WELL Certified
AWARDS
ENR California’s 2019 Best Project Awards, Small Project, 2019

Upon entering the office, employees and visitors are welcomed to a lobby that boasts a dynamic curved wood reception desk custom made by Webcorʼs Interior Construction Group, and distinctively undulating cove-lit ceiling. Wood elements, such as the adjacent hallwayʼs trellis ceiling and the sustainably sourced walnut wood floors of the reception area, define and delineate spaces while providing a warm contrast to the officeʼs polished concrete floors.

Materials typically found on a construction site are repurposed and utilized as playful architectural elements as a nod to the construction firmʼs core function. White powder-coated formwork—a mold into which concrete is poured—appears behind the reception desk framing a large graphic of the firmʼs logo. Recycled rebar is shaped into four multi-level planters seen throughout the open office, providing visually permeable divider walls that create spaces for connection and collaboration, and symbolizing a balance between the built and natural worlds.

Inside the office, an exposed ceiling—which reveals air ducts, pipes, and electrical elements—provides an industrial feeling, increases the perceived footprint of the space, and adds visual interest. The projectʼs open design inspires collaboration and communication, while granting employees opportunities for a variety of seating, working, and meeting configurations.

Signature decorative lighting throughout is evocative of forms often found in the natural world, such as clouds and wind. Vegetation and plantings—including 130 square feet of living green walls spanning two large installations—are integrated throughout, supporting the biophilic concept of humansʼ innate attraction to connect with nature. The installations reinforce research concluding that vegetation-filled spaces contribute to a healthier employee experience by improving wellbeing, boosting productivity, and increasing engagement. ​

As a demonstration of the construction firmʼs commitment to a healthy workforce, the office was designed to meet rigorous requirements for WELL Building Standards, and includes several wellness-focused amenities. A shower room provides a space to freshen up for active employees who utilize the buildingʼs gym. Bicycling to work is encouraged by the inclusion of in-office bike storage. Two wellness/mothersʼ rooms feature comfortable seating, mini-fridges, sinks, and locking doors, upholding industry best-practice guidelines for lactation rooms, and providing employees opportunities for respite throughout the day. Natural light permeates throughout the office, and lighting fixtures are equipped with innovative LED technology structured around circadian rhythms to optimize employee health.

Celebrate what makes you great.

do you love it?

we think you might like these stories too

Webcor Builders

Project Details +

Project Details -

LOCATION

san francisco, california

SIZE

18,200 SF

SCOPE

architecture
interior design
furniture design
lighting design
environmental graphics

CERTIFICATIONS

LEED Silver
WELL Certified

AWARDS

ENR California’s 2019 Best Project Awards, Small Project, 2019

Celebrating The Craft of a Construction Giant​ ​

Blitz’s redesign of the Webcor HQ marks an important milestone for Webcor, showcasing its craftsmanship, transparent culture, and commitment to sustainable building practices.

The design firm was tasked with creating opportunities for collaboration in a unified office experience, reducing spatial hierarchies, maximizing daylight and views for all users, and showcasing Webcorʼs craft and identity.

Upon entering the office, employees and visitors are welcomed to a lobby that boasts a dynamic curved wood reception desk custom made by Webcorʼs Interior Construction Group, and distinctively undulating cove-lit ceiling. Wood elements, such as the adjacent hallwayʼs trellis ceiling and the sustainably sourced walnut wood floors of the reception area, define and delineate spaces while providing a warm contrast to the officeʼs polished concrete floors. ​

Materials typically found on a construction site are repurposed and utilized as playful architectural elements as a nod to the construction firmʼs core function. White powder-coated formwork—a mold into which concrete is poured—appears behind the reception desk framing a large graphic of the firmʼs logo. Recycled rebar is shaped into four multi-level planters seen throughout the open office, providing visually permeable divider walls that create spaces for connection and collaboration, and symbolizing a balance between the built and natural worlds.

Inside the office, an exposed ceiling—which reveals air ducts, pipes, and electrical elements—provides an industrial feeling, increases the perceived footprint of the space, and adds visual interest. The projectʼs open design inspires collaboration and communication, while granting employees opportunities for a variety of seating, working, and meeting configurations.

Signature decorative lighting throughout is evocative of forms often found in the natural world, such as clouds and wind. Vegetation and plantings—including 130 square feet of living green walls spanning two large installations—are integrated throughout, supporting the biophilic concept of humansʼ innate attraction to connect with nature. The installations reinforce research concluding that vegetation-filled spaces contribute to a healthier employee experience by improving wellbeing, boosting productivity, and increasing engagement.

As a demonstration of the construction firmʼs commitment to a healthy workforce, the office was designed to meet rigorous requirements for WELL Building Standards, and includes several wellness-focused amenities. A shower room provides a space to freshen up for active employees who utilize the buildingʼs gym. Bicycling to work is encouraged by the inclusion of in-office bike storage. Two wellness/mothersʼ rooms feature comfortable seating, mini-fridges, sinks, and locking doors, upholding industry best-practice guidelines for lactation rooms, and providing employees opportunities for respite throughout the day. Natural light permeates throughout the office, and lighting fixtures are equipped with innovative LED technology structured around circadian rhythms to optimize employee health.

Do you love it?

We think you might like these stories too.

SF

415.525.9179

435 JACKSON STREET

SAN FRANCISCO, CA 94111

LA

310.343.5856

2633 FAIRFAX AVENUE

CULVER CITY, CA 90232

DENVER

720.370.1618

1800 WAZEE STREET, SUITE 363
DENVER, CO 80202

© 2020 BLITZ

SF

415.525.9179

435 JACKSON STREET

SAN FRANCISCO, CA 94111

LA

310.343.5856

2633 FAIRFAX AVENUE

CULVER CITY, CA 90232

DENVER

720.370.1618

1800 WAZEE STREET, SUITE 363

DENVER, CO 80202

© 2020 BLITZ